Skip to content

Beyazhaberler | Gündem ve Bilgi

Beyazhaberler: gündemden haberler ve merak edilen konular

  • Ana Sayfa
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Haber
  • Tanıtım
  • İletişim
  • Reklam
  • Home
  • Haber
  • Masum sanılan belirtiler geniz eti çıkabilir! Bu 5 yanlışa inanmayın

Masum sanılan belirtiler geniz eti çıkabilir! Bu 5 yanlışa inanmayın

Emre Koç 6 Ağustos 2026

1- “Geniz etini aldırırsak bağışıklığı düşer”

DOĞRUSU: Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, “Toplumda en sık karşılaşılan yanlış inanışlardan biri, geniz etinin alındığında bağışıklık sistemini zayıflattığıdır. Geniz eti bağışıklık sisteminin bir parçası olsa da vücutta aynı görevi üstlenen çok sayıda lenfoid doku bulunur. Bilimsel çalışmalar, uygun hastalarda yapılan geniz eti ameliyatının çocuklarda kalıcı bir bağışıklık sistemi zayıflığına yol açmadığını göstermektedir. Aksine, nefes alma ve uyku kalitesinin düzelmesi sayesinde çocukların genel sağlık durumu ve yaşam kalitesi olumlu yönde etkilenebilir” diyor.

2-“Çocuğumda geniz eti büyümesi olsaydı, horlardı”

DOĞRUSU: Geniz eti büyümesi sadece horlama ile sınırlı bir sorun değildir. Burun tıkanıklığı nedeniyle çocuklar ağızdan nefes almaya başlayabilir; gece sık uyanabilir, uykusu sırasında yatakta sık yer değiştirir. Alın, ense, yaka bölgesinde terleme meydana gelir. Hatta bazı annelerin ‘gecede üç kez fanila değişiyorum’ dediği olur. Uykuda nefes durmaları (obstrüktif uyku apnesi) gelişebilir ve buna bağlı olarak çabuk yorulma, dikkat dağınıklığı, davranış değişiklikleri ile okul başarısında düşüş görülebilir. Ayrıca orta kulakta sıvı birikimine ve tekrarlayan kulak enfeksiyonlarına da zemin hazırlayabilir.

3-“Çocuğum çok küçük, doktora gidersek hemen ameliyat der”

DOĞRUSU: Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, geniz eti büyümesinde tedavinin her çocuk için aynı olmadığını belirterek “Geniz etinin büyük görünmesi tek başına ameliyat nedeni değildir. Cerrahi kararı; çocuğun nefes almasını, uyku düzenini, horlama veya uyku apnesi yaşayıp yaşamadığını, sık kulak enfeksiyonu geçirip geçirmediğini, işitmesini ve genel yaşam kalitesini birlikte değerlendirerek veriyoruz. Pek çok çocukta düzenli takip ve gerekiyorsa alerjiye yönelik medikal tedavi yeterli olurken, bazı çocuklarda ise ameliyat en doğru tedavi seçeneğini oluşturabiliyor. Bu nedenle sadece ameliyat olur endişesiyle doktora başvuruyu ertelemek, çocuğun sağlık sorunlarının ilerlemesine neden olabilir” diyor.

4- “Biraz daha büyüsün geniz eti zaten kendiliğinden küçülür”

DOĞRUSU: Geniz eti ergenlik dönemine doğru doğal olarak küçülme eğilimindedir. Ancak bu süreç her çocukta aynı şekilde ilerlemez. Eğer geniz eti büyümesi nefes almayı güçleştiriyor, uykuda solunum bozukluğuna neden oluyor, sık kulak enfeksiyonlarına veya işitme kaybına yol açıyorsa yıllarca beklemek doğru bir yaklaşım değildir. Gecikme, çocuğun büyüme-gelişmesini, öğrenmesini ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

5- “Burun spreyi kullanırsak ameliyata gerek kalmaz”

DOĞRUSU: KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özkarakaş “Uzun süreli kortizonlu burun spreyleri veya eczanelerde hazırlatılan bazı karışım ilaçların kullanılması iyileşmeyi sağlamamasının yanında kanımca da sakıncalıdır. Alerji varsa doğal olarak steroidli burun spreyleri (alerjik rinit için) kullanılabilir. Ancak geniz etini (adenoid) küçültmez. Eczanelerde hazırlatılan karışım ilaçların içinde antibiyotikler, gümüş eriyikleri bulunabiliyor. Bunların yutulması ileride kortizon etkilerine ve/veya ağır metal birikimlerine neden olabilir. Üstelik geniz etini küçülttüğüne dair bilimsel yayın bulunmamaktadır” diyor. Prof. Dr. Özkarakaş çocukta en az üç ay boyunca; ağız açık nefes alma, terleme ve yatakta sık yer değiştirme üçü bir arada devam ediyorsa geniz eti ve beraberinde tonsillere (kapatıcı büyümesi varsa) cerrahi müdahale gerekli olduğunu, tedavi planının mutlaka doktorun değerlendirmesiyle belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

The post Masum sanılan belirtiler geniz eti çıkabilir! Bu 5 yanlışa inanmayın first appeared on Kilis Egitim.

Post navigation

Previous 2026 ALES/3 başvuruları ne zaman? ALES/3 başvuruları nasıl ve nereden yapılır?
Next MGK’den 8 maddelik kritik bildiri: Dikkat çeken ‘Terörsüz Bölge’ vurgusu

Related Stories

Foça’da Boran-8’de 19 ülkeden 36 takım, 742 personel görev alıyor

Foça’da Boran-8’de 19 ülkeden 36 takım, 742 personel görev alıyor

24 Ekim 2026
Ukrayna ordusuna Starlink ihaneti mi? Fiş çekildi

Ukrayna ordusuna Starlink ihaneti mi? Fiş çekildi

24 Ekim 2026
Talat Yalaz, TBB başkan vekili seçiminde YENİ Parti’nin adayı Ayşe Ünlüce’yi duyurdu

Talat Yalaz, TBB başkan vekili seçiminde YENİ Parti’nin adayı Ayşe Ünlüce’yi duyurdu

24 Ekim 2026

Kategoriler

  • Eğitim (493)
  • Ekonomi (119)
  • Haber (248)
  • Sağlık (64)
  • Tanıtım (7)
  • Teknoloji (16)

Son Yazılar

  • Foça’da Boran-8’de 19 ülkeden 36 takım, 742 personel görev alıyor
  • Ukrayna ordusuna Starlink ihaneti mi? Fiş çekildi
  • Talat Yalaz, TBB başkan vekili seçiminde YENİ Parti’nin adayı Ayşe Ünlüce’yi duyurdu
  • Kabak dolmasının bu versiyonu hem aperatif hem lezzetli! ‘Akşama ne pişirsem’ derdi kalmasın
  • Erken Teşhis Neden Önemlidir?
  • Rusya’dan ABD’ye dizel sevkiyatı açıklaması: İlk teslimat için tarih verildi
  • Dünyanın en pahalısını buldu: Kilosu 5 milyon lira
  • TBB’de başkanvekili seçimi bugün: AKP’li Tahir Büyükakın ile Yeni Partili Ayşe Ünlüce yarışacak
  • Asya borsaları sert düştü
  • Eskişehir’de jandarma operasyonunda 1,5 kilo esrarla yakalanan şüpheli tutuklandı
  • Bakan Mehmet Şimşek, eski SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül hakkında soruşturma izni verdi
  • Stellantis 1.2 PureTech Motor Sorunları için Özür Diledi
  • Düzce Kaynaşlı’da ruh sağlığı ve meme kanseri için farkındalık yürüyüşü yapıldı
  • Bahçeli, belediyelerdeki yolsuzlukların boyutunun vatandaşa açıklanmasını istedi
  • İçerik Dağıtım Sistemi Test Yayını – 23 Ekim 2026
  • DEVA Genel Başkanı Babacan: Ankara’nın başkent oluşunun 103. yıl dönümü kutlu olsun
  • Uzmanından kritik uyarı: Eklem iltihabı yalnızca yaşlılarda değil, gençlerde ve çocuklarda da görülüyor
  • Dev rüzgar türbini kanadını taşıyan tır Eskişehir çevreyolunda trafiği yavaşlattı
  • Tüketicinin güveni ekimde sert düştü
  • Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşuyor
  • Sakarya’da kanserde erken teşhisin önemi ve KETEM taramaları vurgulandı
  • Erzurum’da DKMP 13. Bölge Müdürlüğü kadın personeline KADES eğitimi verildi
  • Kanser Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Türleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri
  • Suudi Arabistan saldırı altında: Başkent Riyad’da peş peşe patlama sesleri
  • Özgür Özel’den ‘butlancılara’ İzmir tepkisi: ‘Kimsiniz siz, iktidara teslim olanlar!’



Yandex Metrica


You may have missed

Foça’da Boran-8’de 19 ülkeden 36 takım, 742 personel görev alıyor

Foça’da Boran-8’de 19 ülkeden 36 takım, 742 personel görev alıyor

24 Ekim 2026
Ukrayna ordusuna Starlink ihaneti mi? Fiş çekildi

Ukrayna ordusuna Starlink ihaneti mi? Fiş çekildi

24 Ekim 2026
Talat Yalaz, TBB başkan vekili seçiminde YENİ Parti’nin adayı Ayşe Ünlüce’yi duyurdu

Talat Yalaz, TBB başkan vekili seçiminde YENİ Parti’nin adayı Ayşe Ünlüce’yi duyurdu

24 Ekim 2026
Kabak dolmasının bu versiyonu hem aperatif hem lezzetli! ‘Akşama ne pişirsem’ derdi kalmasın

Kabak dolmasının bu versiyonu hem aperatif hem lezzetli! ‘Akşama ne pişirsem’ derdi kalmasın

24 Ekim 2026
| DarkNews by AF themes.