Lise Eğitim Süresinin Kısaltılması Tartışmaları Sürüyor
Lise eğitim süresinin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi ve 4+4+4 sisteminin değiştirilmesi konusundaki tartışmalar devam ederken, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özbay, yapılan değişiklikleri “Bu bir eğitim planı değil, sömürü planı” şeklinde değerlendirdi.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in gündeme getirdiği zorunlu eğitim süresi tekrar gözden geçiriliyor. Lise süresinin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi, 4+4+4 sisteminin değiştirilmesi ve “Yaş Modeli” uygulaması kapsamında 16 yaşını dolduran öğrencilerin diploma almaları gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor.
Değişiklik seçenekleri arasında 3+1 (3 yıl zorunlu + 1 yıl hazırlık) ve 2+2 (2 yıl zorunlu + 2 yıl isteğe bağlı) modelleri bulunmaktadır. Öğrencilerin devamsızlık oranlarının artması ve lise eğitimindeki kalite düşüşü gibi sebepler değişikliklerin gerekçeleri arasında gösteriliyor.
TIKLAYIN – Millî Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?
Öne çıkan bir diğer haberde ise Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Çocukları ucuz iş gücü yapmanın yolunu arayan sermaye, düğmeye bastı. Rejim, ‘emredersiniz’ diyerek yandaş sendikayı sahaya sürdü. İstiyorlar ki yoksulun çocuğu ya sermayeye köle ve ucuz iş gücü ya da tarikatlara mürit olsun. Zorunlu eğitim kesintili 12 yıl olduğu halde ülkede ortalama eğitim süresi 9 yıldır.”
Eğitimci Özgür Bozdoğan ise, yapılan çalışmanın anket niteliğinde olduğunu ve sürenin değil, nitelik sorunlarının üzerinde durulması gerektiğini belirtti. Bozdoğan, “Sürenin kısaltılması işsizliği mi azaltacak? Bu tartışma kamuoyunu hazırlamak için yapılıyor. Bu uygulamaya karşı bilimsel bir tartışma başlatılmalı” dedi.