TCMB’den dijital Türk Lirası için yeni model: Banka hesabı gerekmiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Dijital Türk Lirası Analiziyle Yenilikçi Bir Adım Atıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Dijital Türk Lirası: Fayda ve Fırsatlar” başlıklı analizinde, dijital Türk lirası hesapları için banka hesabı gerektirmeyen bir model tasarımını öne çıkardı. Analize göre, dijital Türk lirası ile yapılan ödeme ve transfer işlemlerinde finansal aracı kurumlardan bağımsız bir yapı hedefleniyor.

BANKA HESABINA GEREK KALMAYACAK

TCMB’nin “Merkezin Güncesi” blog sayfasında yayımlanan analize göre, dijital Türk lirası finansal kapsayıcılığı artıracak, ödeme sistemlerine yenilikçi çözümler getirecek ve bölünmüşlüğü azaltacak. Ayrıca, dijital para geleneksel banka hesaplarına ihtiyaç duymadan tüm vatandaşlar için erişilebilir bir ödeme aracı olacak.

DİJİTAL TÜRK LİRASI PROJESİNİN GELİŞİMİ

Dijital Türk lirasının, 2020’de başlatılan kavram ispatı çalışmalarının ardından, 2023’te pilot testlere doğru önemli adımlar attığı belirtiliyor. Proje, dijital parayı mevcut ödeme sistemlerine entegre ederek, bankacılık sistemine erişimi artırmayı ve kullanıcılara yeni ödeme çözümleri sunmayı hedefliyor.

FİNANSAL TEKNOLOJİLER VE AKILLI ÖDEMELER

Ayrıca, dijital Türk lirasının finansal teknoloji ekosisteminde önemli bir fırsat sunacağı, özellikle akıllı ödemeler gibi yenilikçi alanlara olanak tanıyacağı belirtiliyor. Analize göre, dijital paranın etrafında inşa edilecek platformlarla finansal inovasyonu desteklemek ve dijital paranın gelecekteki gelişimine yönelik dinamik bir yaklaşım benimsemek gerekiyor.

Related Posts

Goldman Sachs araştırdı: Petrol fiyatları 40 dolara düşürülmek isteniyor

Goldman Sachs analistleri Trump’ın 1.000’den fazla sosyal medya gönderisini inceleyerek petrol fiyatlarına ilişkin bir analiz yayımladı. Salı günü yayınlanan raporda, “Başkan Trump her zaman enerji piyasalarına, petrole ve ABD’nin enerji hakimiyetine …

Avrupa Birliği’nden çiftçisini rahatlatacak adım: Bürokrasi azalıyor, destek artıyor

Avrupa Birliği, artan çiftçi protestoları sonrası harekete geçti. AB Komisyonu, tarımsal desteklemeleri kolaylaştıran, çevre kurallarını esneten ve bürokratik yükleri azaltan torba yasa teklifini duyurdu. Türkiye’de ise çiftçiler hâlâ yüksek girdi maliyetleri ve karmaşık destek sistemleriyle mücadele ediyor.

Türkiye ile Çin arasında 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılıkta imzalanan yeni mutabakat zaptıyla haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı. Bu gelişme, 15 yıl aradan sonra iki ülke arasında sefer haklarında yapılan ilk artış oldu ve Türk havayollarına Chengdu, Xian ve Urumçi’ye uçuş imkânı sağladı.

Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı: 41 yıllık PKK terörü ekonomiye nasıl yansıdı?

Terörle mücadelede gelinen noktaya ilişkin açıklamalarda bulunan Cevdet Yılmaz, çatışmaların ülke ekonomisi üzerindeki etkisine dikkat çekti. Sürecin toplumsal ve ekonomik sonuçlarının uzun vadede değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Turizm sezonu başladı; çalışma koşulları ve ücretler yeniden gündemde

Turizm sezonu başladı; çalışma koşulları ve ücretler yeniden gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan yine ‘sabır’ istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuştu. Erdoğan, enflasyondaki düşüle dikkat çekerek sabır istedi.