Ramazanı sağlıklı ve enerjik geçirmenin püf noktaları

Sağlıklı ve Dengeli Beslenme İpuçları: İftar ve Sahurda Nelere Dikkat Etmeli?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasin Bakcan, ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek için önemli ipuçları verdi. Ramazan boyunca enerjimizi artırmak için doğru besinleri tercih etmemiz gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Bakcan, iftar ve sahur arasında bulgur pilavı, kepekli ekmek ve kepekli makarnanın kan şekerini dengede tutarak enerji verdiğini belirtti. Ayrıca, beslenme programımıza süt, süt ürünleri, yumurta, sebze ve meyveyi eklememiz gerektiğini vurguladı. Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise günlük 3 litre su tüketiminin önemidir.

İftarda Nasıl Beslenmeliyiz?

İftarda sağlıklı beslenme ipuçları veren Uzm. Dr. Bakcan, çorbayla başlanmasını ve ardından yemeklerin aralıklarla ve yavaşça tüketilmesini önerdi. İftarda işlenmiş et ürünlerinden ve yağda kızartılmış gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Bakcan, balık ve tavuk tüketilmesini, lif oranı yüksek gıdalara yönelinmesini ve gazlı içecekler yerine su, ayran, komposto gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, tatlı ihtiyacının meyvelerden veya sütlü tatlılardan karşılanmasının önemine değindi.

Öğün Atlamamaya Dikkat!

Uzm. Dr. Bakcan, öğün atlamamaya özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Öğün atlamaya bağlı olarak halsizlik, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlar yaşanabileceğini söyleyen Dr. Bakcan, iftar ve sahur arasında toplam 3 öğün beslenilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, besin tercihlerinin günlük ihtiyaçları karşılayacak şekilde olması ve aşırı tuzlu, baharatlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini ekledi.

Uyku Düzenine Önem Verin!

Ramazan ayında uyku düzenine dikkat çekmek önemli bir konudur. Gece 7-8 saat arası uyumanın önerildiğini belirten Uzm. Dr. Bakcan, mümkünse öğlen 1 saat kadar daha uyumaya yönelmenin gün içindeki yorgunluğu azaltacağını ifade etti.

Sağlıklı Seçimler Yapın

İftar ve sahurda sağlıklı tercihler yapmanın önemine değinen Uzm. Dr. Bakcan, yemeklerin fırında, haşlama veya buharda pişirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca öğünlerin uzatılması, aralıklı ve yavaşça tüketilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. İftardan sahura kadar 3 litre su tüketiminin önemine dikkat çekti.

Kronik Hastalığı Olanlar Hekime Danışmalı

Ramazanda oruç tutmanın hangi durumlarda önerilip önerilmediği konusunda bilgi veren Uzm. Dr. Bakcan, kronik hastalıkları olan ve çoklu ilaç kullanan bireylerin mutlaka hekimlerine danışmaları gerektiğini belirtti.

Yürüyüşe Zaman Ayırın!

Uzm. Dr. Bakcan, kilo kontrolü için doğru gıda tercihleri yapmanın yanı sıra düzenli olarak yürüyüş yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. İftar ve sahur arasında 1-2 saat sonra orta tempolu yürüyüş yapmanın faydalı olacağını belirtti. Ayrıca gazlı içeceklerin fazla tüketilmesinin kilo alımına neden olabileceğini ekledi.

Yeniden yazılan metin için tıklayınız.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.

Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay zeka nedir ? Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz! Bu konu tartışılmaya devam ediyor.