Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Et Tüketimine Dikkat!

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin normalden fazla olabileceğini belirten Öğr. Gör. Kübra Şahin, günlük et tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yetişkinler için önerilen günlük et tüketimi miktarı 100-150 gram (pişmiş ağırlık) arasında olmalıdır. Kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları düşünüldüğünde ise et tüketiminin daha sınırlı olması gerektiğini belirtti.

Bayramda Kavurma ve Kızartmadan Uzak Durun!

Şahin, etin besin değerini ve sağlık üzerindeki etkilerini doğrudan etkileyen pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, haşlamanın önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemi olduğunu belirtti. Fırında pişirme de besin değerini koruyan sağlıklı bir seçenek olarak öne çıktı. Ancak kavurma ve kızartmanın sindirimi zorlaştırdığı ve sağlık riski taşıdığına işaret etti.

Buzdolabında Dinlendirilen Et Daha Sağlıklı!

Etin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Şahin, etin dinlendirilmesinin önemine değindi. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen etin sindirimi kolaylaştığını ve daha lezzetli olduğunu aktardı.

Kırmızı Et ile Doğru Beslenme

Şahin, kırmızı etin zengin protein ve yağ içeriğine rağmen lif, C vitamini ve karbonhidrat açısından fakir olduğunu belirterek, sebzelerin önemine dikkat çekti ve dengeli beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Çocuklar ve Yaşlılar İçin Özel Beslenme Uyarıları

Çocukların ve yaşlıların özel beslenme ihtiyaçlarına da değinen Şahin, onların da et tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle pişirme yöntemlerine ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Sindirim İçin Fiziksel Aktivite ve Su Tüketimi

Şahin, et tüketiminin ardından yapılacak fiziksel aktivitenin sindirim sistemini desteklediğini ve su tüketiminin sindirim sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Uzmanlar sağlıklı kişilerin estetik amaçlı bilinçsizce kullanımına karşı uyardı: Reçetesiz zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı büyük bir sağlık riski oluşturuyor. Uzman diyetisyen Özge Bayraktar, zayıflama iğnelerinin olumsuz etkilerini Cumhuriyet’e anlattı.

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.