Kuantum bilgisayarı yapılamaz denileni bir anda yaptı

Kuantum Üstünlüğü Deneyleri Yeniden Yapılandırıldı!

Araştırmacılar, kuantum üstünlük deneylerini yeniden düzenleyerek büyük bir başarı elde etti. Yeni deney yöntemi, klasik bilgisayarların tahmin gücünü aşacak şekilde tasarlandı ve sadece kuantum fiziğinin belirsizlik ilkelerine dayanıyor.

2018’de Texas Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcileri Scott Aaronson ve Shih-Han Hung tarafından geliştirilen “sertifikalı rastgelelik” protokolü, bu projenin temelini oluşturuyor. Bu protokol sayesinde klasik müdahale en aza indirilerek kuantum bilgisayarların gerçekten rastgele bitler üretmesine olanak tanınıyor. Aaronson, bu çalışmanın kendi teorik önerisinin deneysel olarak başarıyla test edilmesi olduğunu belirtti.

Klasik yöntemlerle rastgele sayı üretmek oldukça zordur çünkü fiziksel eylemler bile belirli fizik kurallarına tabidir. Bununla birlikte, kuantum dünyasında parçacıkların özellikleri gerçekten önceden belirlenemez.

Araştırma ekibi, Quantinuum’un System Model H2 kuantum bilgisayarını kullanarak 56 kübiti entegre etti ve bu sistem, rastgele kararlar üzerine kurulu problemleri çözmek için kullanıldı. Sonuçları test etmek için birkaç süper bilgisayar devreye sokuldu.

Toplamda 1.1 exaflop işlem gücüne sahip süper bilgisayarlar, kuantum bilgisayarın gerçek rastgelelik standardını aştığını doğruladı. Bu da, hiçbir süper bilgisayarın problemlerde desen ya da tahmin edilebilirlik bulamayacağı anlamına geliyor.

Kuantum belirsizliği kullanarak rastgele bitler üretmek yeni bir fikir olmamakla birlikte, bu çalışma internet üzerinden erişilebilen bir kuantum bilgisayarla yapılmış olmasıyla dikkat çekiyor. Bu durum, rastgele sayı üretiminin dünya genelinde erişilebilir hale gelebileceği anlamına geliyor.

Quantinuum CEO’su Rajeeb Hazra, bu gelişmeyi “kuantum bilgisayarlarının gerçek dünya uygulamalarının bir parçası haline getiren dönüm noktası” olarak nitelendiriyor. Hazra’ya göre, bu başarı sadece kuantum güvenliğini ileriye taşımakla kalmıyor, aynı zamanda finans ve üretim gibi birçok sektörde gelişmiş simülasyonlara olanak tanıyor.

Related Posts

Türkiye’de elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yaklaşık yüzde 45’ini oluşturdu

Türkiye’de yılın ilk yarısında elektrikli ve hibrit otomobiller pazarın yüzde 44,6’sını oluştururken toplam satışları 217 bin 580’e ulaştı. Haziran ayında toplam 25 bin 646 “tam elektrikli”, 22 bin 506 hibrit otomobil satıldı.

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …

Adobe’dan iPhone’a özel kamera uygulaması: Project Indigo

Adobe, iPhone kullanıcılarına yepyeni bir fotoğraf deneyimi sunmak için “Project Indigo” adlı uygulamasını tanıttı. Üstelik bu uygulamanın arkasında, Google’ın Pixel telefonlarındaki etkileyici kamera teknolojisine katkıda bulunan ünlü isim Marc Levoy var.

Netflix, Fransa’da canlı TV kanallarını da gösterecek

Dünya çapında popüler dijital platform Netflix, Fransa’da bir medya zinciriyle anlaşma yaparak canlı TV kanallarını da göstermeye başlayacak.

Kullanıcılar şikayetçi: Instagram hesabınız her an kapatılabilir

Yapay zekâ temelli otomatik moderasyon sistemlerinden kaynaklanan hatalar sebebiyle her an Instagram hesabınız kapatılabilir.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.