İstanbul’un 10 yıllık kentsel büyümesi incelendi; “Şehir baştan aşağı adeta yeniden yaratılmış”

İstanbul’un 10 Yıllık Kentsel Büyümesi Radar Uydularıyla İncelendi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu ve ekibi, radar uydularından elde ettikleri verilerle geliştirdikleri Küresel Yer İzleme Sistemi sayesinde İstanbul’un 2014 yılından bu yana olan kentsel büyümesini detaylı bir şekilde inceledi. Kutoğlu, yaptıkları inceleme sonucunda şehrin büyük bir değişim geçirdiğini belirterek, “Genellikle kıyı alanları muhafaza edilmiş, ancak şehrin kuzey bölgesinde büyük bir büyüme gözlemledik. Son 10 yılda şehir neredeyse tamamen yeniden şekillendirilmiş durumda” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, radar uydu verilerini kullanarak geliştirdikleri Küresel Yer İzleme Sistemi ile İstanbul’un 2014 yılından bu yana olan kentsel büyümesini detaylı bir şekilde incelediklerini belirtti. Kutoğlu, “Radar uyduları dünya etrafında her 12 günde bir tur atıyorlar. Bu sayede topladığımız verileri gerçek zamanlı olarak analiz edebiliyoruz. Bu uygulama sayesinde, şehirlerimizde ve bölgelerde meydana gelen değişimleri detaylı bir şekilde gözlemleyebiliyoruz” dedi.

Kırmızı İşaretli Alanlar Değişime Uğramış

Kutoğlu, kullandıkları radar uydularının 2014 yılından itibaren veri toplamaya başladığını ve bu nedenle geliştirdikleri uygulama ile İstanbul’un son 10 yıllık kentsel büyümesini analiz ettiklerini vurguladı. Kutoğlu, “Kırmızı işaretli alanlar, 2014 yılından sonra değişime uğramış bölgeleri gösteriyor. Bu alanlar park, bahçe, yeni bina inşaatı veya mevcut binaların dönüşümü gibi değişiklikleri temsil ediyor. Uygulamamız sayesinde her türlü değişimi detaylı bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. İstanbul’un metropol alanında büyük bir kentsel dönüşüm yaşandığı görülüyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Son 10 Yılda Yüzde 75’lik Değişim”

Kutoğlu, özellikle yoğun değişim gözlemlenen bölgelerde, genellikle kıyı kesimleri hariç, şehrin geri planda genişlediğini belirtti. Yapılan analizde İstanbul’un metropol alanında son 10 yılda yaklaşık yüzde 75’lik bir değişim yaşandığını ortaya koyduklarını ifade eden Kutoğlu, “Yeni yolların, havaalanlarının, köprülerin ve barajların yanı sıra konut alanlarındaki değişimleri net bir şekilde gözlemliyoruz. Genellikle kıyı bölgeleri aynı kalsa da şehir, kuzey bölgesine doğru genişlemiş durumda. İstanbul’da büyük bir kentsel dönüşüm yaşanıyor” şeklinde konuştu. (DHA)

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

___________________________________________________________________________________

Related Posts

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …

Adobe’dan iPhone’a özel kamera uygulaması: Project Indigo

Adobe, iPhone kullanıcılarına yepyeni bir fotoğraf deneyimi sunmak için “Project Indigo” adlı uygulamasını tanıttı. Üstelik bu uygulamanın arkasında, Google’ın Pixel telefonlarındaki etkileyici kamera teknolojisine katkıda bulunan ünlü isim Marc Levoy var.

Netflix, Fransa’da canlı TV kanallarını da gösterecek

Dünya çapında popüler dijital platform Netflix, Fransa’da bir medya zinciriyle anlaşma yaparak canlı TV kanallarını da göstermeye başlayacak.

Kullanıcılar şikayetçi: Instagram hesabınız her an kapatılabilir

Yapay zekâ temelli otomatik moderasyon sistemlerinden kaynaklanan hatalar sebebiyle her an Instagram hesabınız kapatılabilir.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.