Google’den yapay zeka devrimi! Chrome ve Android’le ilgili önemli gelişme

Google’un Android ve Chrome Platformları İçin Yapay Zeka ve Erişilebilirlik Yenilikleri

Google, teknoloji dünyasında yeni yapay zeka ve erişilebilirlik özellikleriyle dikkat çekiyor. Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nde duyurulan güncelleme, Android 15 ve sonraki sürümleri için ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’da İngilizce dil desteğiyle sunuldu.

Özellikle görme ve işitme engelli kullanıcılar için geliştirilen yenilikler, dijital deneyimi baştan sona dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu güncellemenin en dikkat çekici özelliği ise Android’in ekran okuyucusu TalkBack’in Gemini AI modeliyle güçlendirilmiş olması.

Geçen yıl yapılan entegrasyon, alternatif metin olmayan görseller için AI tabanlı açıklamalar sunarak görme engelli kullanıcılara destek sağladı. Şimdi ise kullanıcılar, görseller ve ekran içeriği hakkında interaktif bir deneyim yaşayabiliyor. Örneğin, sosyal medya uygulamalarında bir görseli analiz ederek detaylı bilgiler alabiliyorlar.

Google, Android’in gerçek zamanlı altyazı özelliği Expressive Captions’ı da güncelledi. Artık konuşmanın metin haline dönüştürülmesinin ötesine geçen bu özellik, işitme engelli kullanıcıların iletişimde daha fazla bağlam elde etmesini sağlıyor.

Ayrıca, Chrome tarayıcısındaki erişilebilirlik çıtasını yükselten Google, taranmış PDF’lerin otomatik olarak tanınmasına olanak tanıdı. Böylece kullanıcılar, ekran okuyucularla etkileşime geçebilir ve metni dinleyebilir hale geldiler.

Google’ın erişilebilirlik çabaları sadece kullanıcı odaklı yeniliklerle sınırlı kalmıyor. Project Euphonia adlı girişim, standart dışı konuşma örüntülerine sahip bireyler için konuşma tanıma teknolojilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Uzmanlar, teknolojinin daha fazla dil ve bölgeye yayılması gerektiğini vurgularken, Google ise AI teknolojilerindeki gelişmelerle erişilebilirlik özelliklerini genişletmeyi planlıyor. Bu yeniliklerle Google, dijital dünyada engelleri kaldırma yolunda kararlı adımlar atıyor ve liderliğini pekiştiriyor.

Related Posts

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …

Adobe’dan iPhone’a özel kamera uygulaması: Project Indigo

Adobe, iPhone kullanıcılarına yepyeni bir fotoğraf deneyimi sunmak için “Project Indigo” adlı uygulamasını tanıttı. Üstelik bu uygulamanın arkasında, Google’ın Pixel telefonlarındaki etkileyici kamera teknolojisine katkıda bulunan ünlü isim Marc Levoy var.

Netflix, Fransa’da canlı TV kanallarını da gösterecek

Dünya çapında popüler dijital platform Netflix, Fransa’da bir medya zinciriyle anlaşma yaparak canlı TV kanallarını da göstermeye başlayacak.

Kullanıcılar şikayetçi: Instagram hesabınız her an kapatılabilir

Yapay zekâ temelli otomatik moderasyon sistemlerinden kaynaklanan hatalar sebebiyle her an Instagram hesabınız kapatılabilir.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.