Geçim krizi derinleşiyor: Açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki fark giderek büyüyor!

TÜRK-İŞ Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verileri Yükselişte

TÜRK-İŞ’in nisan ayı verilerine göre açlık ve yoksulluk sınırında artış devam ediyor. Açlık sınırı 24.035 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 78.291 TL’ye çıktı. Bir önceki ayda bu değerler sırasıyla 23.615 TL ve 76.922 TL olarak belirlenmişti.

TÜRK-İŞ’in Açıklamasına Göre:

“TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından, çalışanların yaşam koşullarını ve ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her ay düzenli olarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre;

  • Ankara’da dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 24.035 TL,
  • Gıda harcamaları ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer zorunlu ihtiyaçlar için aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 78.291 TL olarak belirlendi.
  • Bekâr bir işçinin yaşam maliyeti ise aylık 31.142 TL’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ verilerine göre, Nisan 2025 itibariyle ‘mutfak enflasyonu’ şu şekilde değişti:

  • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre %1,78 oranında gerçekleşti.
  • On iki aylık değişim oranı %35,60 olarak kaydedildi.
  • Yıllık ortalama artış ise %51,58 olarak gerçekleşti.

Çalışanların harcamalarının büyük bir kısmını oluşturan gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yaşam koşulları her geçen gün zorlaşıyor. TÜRK-İŞ hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için aylık gıda harcaması son bir ayda 420 TL arttı. Bu artışlar yılın ilk yarısına gelmeden ailelerin mutfak harcamalarına 1904 TL ek yük getirdi. Yoksulluğun azaltılması için ücret gelirlerinin sadece enflasyona endeksli olmayacak şekilde arttırılması gerekmektedir.

TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırları ücret miktarı değildir. Bu rakamlar, bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli aylık geliri ifade eder. Ancak ülkemizde genellikle bir kişinin çalıştığı ve aile gelirinin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, asgari ücretle geçimin zor olduğu ortaya çıkmaktadır.

Related Posts

İBB’den çocuklara müjde! Harekete geçildi, ücretsiz olacak

Metro İstanbul, Yuvamız İstanbul, Spor İstanbul, İSPARK, Tech İstanbul gibi iştiraklerin yanı sıra İBB’nin farklı birimleri tarafından yürütülen çok sayıda yaz programıyla 2025 yazı boyunca binlerce çocuğa eğitim, eğlence ve gelişim olanağı …

Doların tahtı sallanıyor! Doların zayıfladığına dair en büyük işaret bugün geldi

Mısır ve Çin, dolar bağımlılığını azaltmak ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek amacıyla yerel para birimleriyle üç önemli anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar kapsamında iki ülke arasındaki ticarette yuan ve Mısır lirası kullanımının artırılması hedefleniyor. Uzmanlar, bu adımın küresel finans sisteminde alternatif para birimlerine yönelişin işareti olduğunu belirtirken doların da tahtının sallandığına dikkat çekiyor.

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Sanayi verisi iyi gelince Şimşek uçtu: İkinci çeyrekte güçlü bir büyüme bekliyoruz

Mayıs ayı sanayi üretimi verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından yayımlandı. Açıkalanan veriler sanayi üretiminin yıllık yüzde 4,9 arttığının gösterdi. Mayıs ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %3,1 oranında arttı. Nisan ayında …

Horoz karası üzümünde kara yıl

Musabeyli ilçesine bağlı Kayapınar Köyü Muhtarı Ramazan Ercan, her yıl yaklaşık 5 bin ton olan horoz karası üzümü rekoltesinin bu yıl bin tona kadar düşmesinin beklendiğini belirtti. Muhtar Ercan, “Gerek don, gerekse aşırı sıcaklık ve kuraklık …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.