Geçim krizi derinleşiyor: Açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki fark giderek büyüyor!

TÜRK-İŞ Açlık ve Yoksulluk Sınırı Verileri Yükselişte

TÜRK-İŞ’in nisan ayı verilerine göre açlık ve yoksulluk sınırında artış devam ediyor. Açlık sınırı 24.035 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 78.291 TL’ye çıktı. Bir önceki ayda bu değerler sırasıyla 23.615 TL ve 76.922 TL olarak belirlenmişti.

TÜRK-İŞ’in Açıklamasına Göre:

“TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından, çalışanların yaşam koşullarını ve ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her ay düzenli olarak yapılan araştırmanın sonuçlarına göre;

  • Ankara’da dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 24.035 TL,
  • Gıda harcamaları ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer zorunlu ihtiyaçlar için aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 78.291 TL olarak belirlendi.
  • Bekâr bir işçinin yaşam maliyeti ise aylık 31.142 TL’ye yükseldi.

TÜRK-İŞ verilerine göre, Nisan 2025 itibariyle ‘mutfak enflasyonu’ şu şekilde değişti:

  • Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre %1,78 oranında gerçekleşti.
  • On iki aylık değişim oranı %35,60 olarak kaydedildi.
  • Yıllık ortalama artış ise %51,58 olarak gerçekleşti.

Çalışanların harcamalarının büyük bir kısmını oluşturan gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle yaşam koşulları her geçen gün zorlaşıyor. TÜRK-İŞ hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için aylık gıda harcaması son bir ayda 420 TL arttı. Bu artışlar yılın ilk yarısına gelmeden ailelerin mutfak harcamalarına 1904 TL ek yük getirdi. Yoksulluğun azaltılması için ücret gelirlerinin sadece enflasyona endeksli olmayacak şekilde arttırılması gerekmektedir.

TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırları ücret miktarı değildir. Bu rakamlar, bir ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli aylık geliri ifade eder. Ancak ülkemizde genellikle bir kişinin çalıştığı ve aile gelirinin sınırlı olduğu göz önüne alındığında, asgari ücretle geçimin zor olduğu ortaya çıkmaktadır.

Related Posts

ABD ekonomisi aylık bazda daraldı

ABD’de büyüme rakamları açıklandı. Buna ABD ekonomisi aylık bazda yüzde eksi 0,3 daralırken, yıllık bazda yüzde 37 büyüdü.

Operasyonların borsaya etkisi: Günün ilk yarısında geriledi

Sabahın ilk saatlerinde Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından güne yatay başlayan BIST 100 endeksi günün ilk yarısında yüzde 0,83 değer kaybederek 9.147,9 puana indi.

Her iki kişiden biri tasarruf yapıyor: İlk sırada yastık altı nakit ve altın var

ING Türkiye, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2024 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf yapanların oranı yüzde 54 olurken tasarruf aracı tercihlerinde yüzde 31 oranla yastık altı altın ve nakit ilk sırada yer aldı.

Rekabet Kurulu, üç hazır beton şirketine ceza verdi

Rekabet Kurulu, Edirne’nin Keşan ilçesinde hazır beton üretimi ile satışı alanında faaliyet gösteren üç şirkete uzlaşma sonucu 10,2 milyon lira idari para cezası kesilmesini kararlaştırdı.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Çayırhan’da neler oluyor?

Özelleştirme süreci tepki çeken Çayırhan ihalesinden bu yana 52 gün geçti ama iktidardan devir ya da iptal yönünde bir karar çıkmadı. Sürece ilişkin soru işaretleri arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir