EBRD’nin Türkiye yatırımları Rekor seviyeye ulaştı

EBRD’den Türkiye’ye Rekor Yatırım Geldi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), geçen yıl Türkiye’deki yatırımlarını açıkladı. EBRD’nin verilerine göre, 2024 yılında Türkiye’ye yapılan yatırımlar bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 artarak 2,6 milyar avroya yükseldi ve yıllık bazda rekor seviyeye ulaştı. Banka, 2023 yılında Türkiye’ye 2,5 milyar avro, 2022 yılında ise 1,6 milyar avro yatırım yapmıştı.

EBRD’nin geçen yıldaki rekor yatırımında, Türkiye’deki özel sektörün yeşil dönüşüm projelerine olan ilgisi ve deprem bölgesine yönelik destek programları etkili oldu.

Türkiye’deki projeler, EBRD’nin 2024 yılında faaliyet gösterdiği ülkelerde gerçekleştirdiği 16,6 milyar avroluk toplam yatırımın yaklaşık yüzde 16’sını oluşturdu. Türkiye, EBRD’nin en çok yatırım yaptığı ülke konumunu beşinci yıla taşıdı. Ukrayna ve Mısır, Türkiye’yi takip etti.

Toplam yatırımların yüzde 60’ı yeşil dönüşüm projelerinden oluşurken, banka geçen yıl deprem bölgesine yönelik 1,5 milyar avroluk destek programının büyük bir kısmını altyapı projelerine tahsis etti. Türkiye’deki EBRD yatırımları toplamda 22 milyar avroyu aştı.

EBRD Türkiye Genel Müdürü Elisabetta Falcetti, yeşil dönüşümde kararlı olduklarını belirtti.

Falcetti, Türkiye’nin EBRD için önemli bir pazar olduğunu vurgulayarak, özel sektörün esnekliği ve dinamizminin başarının anahtarı olduğuna dikkat çekti. Falcetti, gelecek yıllarda da Türkiye’deki başarılarını arttırmayı hedeflediklerini ifade etti.

EBRD’nin uzun süredir Türkiye’de faaliyet gösterdiğini belirten Falcetti, ülke ekonomisindeki gelişmelere ilişkin olumlu değerlendirmelerde bulundu. Falcetti, Türkiye’yi yeşil, kapsayıcı, rekabetçi ve entegre bir ekonomiye dönüştürme yolculuğunda desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Related Posts

Doların tahtı sallanıyor! Doların zayıfladığına dair en büyük işaret bugün geldi

Mısır ve Çin, dolar bağımlılığını azaltmak ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek amacıyla yerel para birimleriyle üç önemli anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar kapsamında iki ülke arasındaki ticarette yuan ve Mısır lirası kullanımının artırılması hedefleniyor. Uzmanlar, bu adımın küresel finans sisteminde alternatif para birimlerine yönelişin işareti olduğunu belirtirken doların da tahtının sallandığına dikkat çekiyor.

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Sanayi verisi iyi gelince Şimşek uçtu: İkinci çeyrekte güçlü bir büyüme bekliyoruz

Mayıs ayı sanayi üretimi verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından yayımlandı. Açıkalanan veriler sanayi üretiminin yıllık yüzde 4,9 arttığının gösterdi. Mayıs ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %3,1 oranında arttı. Nisan ayında …

Horoz karası üzümünde kara yıl

Musabeyli ilçesine bağlı Kayapınar Köyü Muhtarı Ramazan Ercan, her yıl yaklaşık 5 bin ton olan horoz karası üzümü rekoltesinin bu yıl bin tona kadar düşmesinin beklendiğini belirtti. Muhtar Ercan, “Gerek don, gerekse aşırı sıcaklık ve kuraklık …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …