Covid-19 ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarında korkutan artış!

İklim Değişikliği Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Artırıyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, iklim değişikliğinin mevsimsel döngüleri bozduğunu ve özellikle Covid-19 gibi solunum yolu enfeksiyonlarında küresel bir artışa neden olduğunu belirtti.

Özlü, solunum sistemi hastalıklarının iklim koşullarıyla yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak, mevsimsel değişimlerin bu tür hastalıkların sıklığında artışa sebep olduğunu söyledi. Özlü, “Solunum sistemi hastalıkları, iklim koşullarıyla doğrudan ilişkilidir. İklim değişiklikleri, bu hastalıkların sıklığında artışa neden olabilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Özlü, yaz ve bahar aylarında alerjik hastalıkların daha sık görüldüğünü ifade ederek, kış aylarında ise solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Ancak, bu denge küresel ısınma ile bozulmaya başladı. Özellikle geçen yıl Covid-19 ve diğer viral enfeksiyonların arttığını gözlemlediklerini belirtti.

Semptomlar Örtüşebilir

Bahar aylarıyla birlikte alerjik hastalıklara bağlı semptomların arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, enfeksiyon ve alerjiyi ayırt etmenin zor olabileceğine işaret etti. Semptomlar arasında öksürük, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerin benzer olabileceğini kaydetti. Özlü, hastaların bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini ve mevcut tedavilerini optimize etmelerinin önemli olduğunu ifade etti.

Mevsimsel Döngüler Değişti

Viral enfeksiyon geçirenlerde başka bir virüse yakalanma riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Özlü, bu durumun son zamanlarda sıkça görüldüğünü belirtti. Hastalıklara karşı bağışıklık gelişse de, farklı virüslere karşı tekrar enfeksiyon geçirme olasılığının bulunduğunu söyledi.

Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutun

Özlü, viral solunum yolu enfeksiyonlarından korunmanın yolları hakkında da bilgi verdi. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın önemine değinen Özlü, hijyen, sağlıklı beslenme, yeterli uyku ve grip aşısı gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, HPV aşısının ücretsiz olarak uygulanmaya başlanacağını açıkladı. HPV aşısı nedir? HPV aşısı kimlere yapılır? HPV aşısı ne zaman ücretsiz olacak?

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Hareketsiz kalan yandı, dar kıyafet tehlikeli

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

O üründe pestisit oranı sınırın 40 katı çıktı

Tamponlarda kanserle ilişkilendirilen zehirli bir pestisit olan glifosatın tehlikeli seviyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan araştırma, tamponlardaki pestisit seviyesinin içme suyundaki izin verilen sınırın tam 40 kat üzerinde olduğunu tespit etti.

Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay zeka nedir ? Yapay zeka uygulamaları insan iletişiminin yerini dolduramaz! Bu konu tartışılmaya devam ediyor. 

Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Sınav öncesi beslenme hakkında bilgi veren Uzm. Diyetisyen Esra Öztürk, sınav öncesi alınacak gıdaların sınav başarısına etkisini anlattı.