Çin’de Yeni Hidroelektrik Projesi Onaylandı

Çin, Yenilenebilir Enerji Alanında Önemli Adımlar Atıyor

TAİYUAN, 22 Mart (Xinhua) – Shanxi DaiXian Zhenghuaneng Enerji Geliştirme Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Li Zhitao, sadece arazi ve elektrikle ilgili prosedürlerle ilgilenmekle kalmıyor, aynı zamanda pompaj depolamalı hidroelektrik santrali projesi için hazırlıklara başladı.

Çin’in enerji üretiminde önemli bir role sahip olan Shanxi eyaletinde bulunan Daixian ilçesinde, 1,4 milyon kilovat kurulu kapasiteye ve 10,99 milyar yuan yatırım maliyetine sahip bir pompaj depolamalı hidroelektrik santralinin inşası onaylandı ve Haziran ayında başlamış olacak.

Li, “Bu proje Shanxi’nin kuzeyindeki yeni enerji üretimine hizmet edecek. 72 ay içinde tamamlanacak projede yılda 2,98 milyar kilovat-saatlik elektrik üretimi planlanıyor” dedi.

Çin, “karbon zirvesi”ne ulaşma ve yenilenebilir enerjiye dayalı yeni bir enerji sistemi oluşturma hedefiyle hareket ediyor. Ulusal Enerji İdaresi’nin verilerine göre, 2024 yılı sonunda ülkenin güneş enerjisi kapasitesinin %45,2 artarak yaklaşık 890 milyon kilovata, rüzgar enerjisi kapasitesinin ise %18 artarak 520 milyon kilovata ulaşması bekleniyor.

Çin’in pompaj depolamalı enerji kapasitesi, sektörün olumlu gelişim trendiyle 2024 yılı sonunda 58 milyon kilovatın üzerine çıkmış durumda.

Devlet Şebekesi yetkilisi Le Zhenchun, “Devlet Şebekesi’nin pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin enerji üretimindeki artış oranı %18’in üzerinde kalarak, yılda ortalama 28 milyar kilovat-saat yeni enerji tüketimi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Çin, dünyanın en büyük kurulu pompaj depolamalı enerji kapasitesine sahip. Çin hükümeti, pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin gelişimini hızlandırmak için destekleyici politikaları uygulamaya devam ediyor.

Ocak ayında, ilgili kurumlar, pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin geliştirilmesi ve inşası yönetimini düzenlemek için geçici tedbirler aldı.

Ulusal Enerji İdaresi’nden bir yetkiliye göre, bu girişim, yeni enerjinin hızlı büyümesini desteklemeyi amaçlarken, aynı zamanda sistemin düzenleme kapasitesindeki eksiklikleri gidermeyi de hedefliyor.

Birçok Çin eyaleti, pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerinin kurulumunu hızlandırma planları yapıyor. Sadece Shanxi eyaletinde, 10 adet pompaj depolamalı hidroelektrik santral inşa edilecek.

Orta ve Uzun Vadeli Pompaj Depolamalı Kalkınma Planı (2021-2035) çerçevesinde, 340 önemli projenin yaklaşık 420 milyon kilovat kapasiteye sahip olması planlanıyor.

Uzmanlar, pompaj depolamalı hidroelektrik sektörünün Çin’in yenilenebilir enerji sisteminin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ve hızlı bir şekilde gelişmeye devam ettiğini belirtiyor.

Çin’in yeni enerji tesisleri yayıldıkça, pompaj depolamalı hidroelektrik projelerinin de bu alanlara genişlemesi bekleniyor.

Related Posts

Yabancılar bu şehri çok sevdi: Yüzlerce ev aldılar

2025’in ilk 4 ayında yabancıların en çok konut aldığı 10 şehir belli oldu. İşte o ilk on şehir…

Türkiye ile Avrupa’nın farkı! Akıllara durgunluk verdi

En az mesai saati olan ülkelerde yaşayanlar genel olarak en iyi ücreti alırken en çok mesai saati yapılan ülkelerdeki çalışanların ise en düşük ortalama ücret aldığı görüldü. Türkiye de bu listede zirvede yer alıyor.

KKM bakiyeleri küçülmeye devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 33 milyar 836 milyon lira azalarak 625 milyar 887 milyon liraya düştü.

Goldman Sachs araştırdı: Petrol fiyatları 40 dolara düşürülmek isteniyor

Goldman Sachs analistleri Trump’ın 1.000’den fazla sosyal medya gönderisini inceleyerek petrol fiyatlarına ilişkin bir analiz yayımladı. Salı günü yayınlanan raporda, “Başkan Trump her zaman enerji piyasalarına, petrole ve ABD’nin enerji hakimiyetine …

Avrupa Birliği’nden çiftçisini rahatlatacak adım: Bürokrasi azalıyor, destek artıyor

Avrupa Birliği, artan çiftçi protestoları sonrası harekete geçti. AB Komisyonu, tarımsal desteklemeleri kolaylaştıran, çevre kurallarını esneten ve bürokratik yükleri azaltan torba yasa teklifini duyurdu. Türkiye’de ise çiftçiler hâlâ yüksek girdi maliyetleri ve karmaşık destek sistemleriyle mücadele ediyor.

Türkiye ile Çin arasında 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılıkta imzalanan yeni mutabakat zaptıyla haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı. Bu gelişme, 15 yıl aradan sonra iki ülke arasında sefer haklarında yapılan ilk artış oldu ve Türk havayollarına Chengdu, Xian ve Urumçi’ye uçuş imkânı sağladı.