Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD İthalat Ürünlerine Gümrük Vergilerinden Muafiyet Getirdi

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere uygulanan yüzde 125’lik gümrük vergilerinden muafiyet getirdi ve firmalardan bu ürünleri belirlemelerini istedi. Bu adım, Çin’in ticaret savaşının ekonomik sonuçları konusundaki endişelerini en açık şekilde gösteriyor.

Ticari Çatışmalara Dizginleyici Sinyal

Washington’dan gelen gerginliği azaltıcı açıklamaların ardından gelen bu muafiyet, dünyanın en büyük iki ekonomisinin arasındaki ticaretin büyük bölümünü dondurduğu ve küresel durgunluk korkularını artıran ticaret savaşını kontrol altına almaya yönelik bir işaret olarak yorumlanıyor.

Çin’in gümrük vergileri konusunda attığı bu adım, ABD dolarını hafifçe yükseltirken, Hong Kong ve Japonya’daki hisse senedi piyasalarını olumlu yönde etkiledi. Çin hükümeti henüz bu muafiyetler hakkında bir açıklama yapmadı ancak ticaretin geleceği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Pekin, Politbüro’nun yaptığı açıklamada, gümrük vergilerinden en çok etkilenen firmaları ve işçileri destekleyerek ülke içindeki ekonomik istikrarı korumaya yönelik adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı.
Politbüro, ticaret savaşına karşı hazırlıklı olduklarını ve gerekirse ticaret mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

Şirketlerden Kendilerinin Talep Sunmaları İsteniyor

Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir çalışma grubu, gümrük vergilerinden muaf tutulacak ürünlerin listelerini topluyor ve şirketlerden taleplerini sunmalarını istiyor. Bakanlık, geçtiğimiz günlerde Çin’deki 80’den fazla yabancı şirket ve iş odası ile, ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinin yerli işletmeler üzerindeki etkisini görüşmek üzere toplantılar düzenledi.

Çin Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, “Çin hükümeti, ABD’den ithal edilen ve başka hiçbir yerde bulunmayan ürünlerle ilgili olarak şirketlerimize sorular yöneltiyor. Bu da tedarik zincirinde aksamalara yol açabilir” dedi. Ayrıca, bazı ilaç şirketlerinin, Çin’e ABD’den gümrük vergisi olmadan ilaç ithalatı yapabildiği belirtildi. Ancak, bu muafiyetlerin yalnızca ilaç sektörü ile sınırlı olduğu düşünülüyor.

Fransız uçak motoru üreticisi Safran SAF.PA’nın CEO’su da, Çin’in havacılık ekipmanları gibi belirli ürünlerde gümrük muafiyeti sunduğunu belirtti. Bu tür muafiyetler, Çin’deki üretim maliyetlerini hafifletebilir ve ticaret savaşındaki gerilimi azaltmaya yönelik önemli bir adım olabilir.

Çin hükümetinin bu kararları, özellikle ABD’nin ticaretle ilgili tutumunu değiştirmesi ve gümrük vergilerini kaldırması halinde, Çin ekonomisinin ticaret baskılarından daha az etkilenmesine yardımcı olabilir. Ancak, Çin ekonomisi artan işsizlik, deflasyonist baskılar ve satılamayan ihracat ürünlerinin birikmesi gibi zorluklarla karşı karşıya.

Bundan önce, Çin’in büyük ilaç şirketleri, örneğin AstraZeneca ve GSK’nın Çin’e yönelik ürünleri için ABD’de üretim tesisleri bulunduruyor. Bu durum, Çin’in ABD’den ithal ettiği bazı kritik ürünlere olan bağımlılığını gösteriyor.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Faizde yüzde 42,5’a süratle dönmemiz lazım

Aran, mevcut ekonomi programının enflasyonu düşürme hedefinin çok değerli olduğunu vurgularken daha “bütünsel” bir program ile sanayicilere de destek sağlanması gerektiğini belirtti

Emekli promosyonlarına mayıs dokunuşu: Bankalar kesenin ağzını açtı

Kamu ve özel bankalar, emekli maaşlarını taşıyan vatandaşlara cazip promosyon fırsatları sunuyor. 2025 Mayıs ayı itibarıyla bazı bankalar 15 bin TL’ye kadar nakit destek sağlarken, promosyon tutarları emekli maaşına göre belirleniyor. İşte banka banka güncel promosyon tutarları ve detaylar…

SGK resmen açıkladı: Yıpranma payı kaldırıldı, yüzlerce mesleğin emeklilik süresi uzayacak

SGK, yüzlerce meslek grubunun ‘yıpranma payı’ kullanımına kısıtlama getirdi. Alınan karar sonucunda yüzlerce mesleğe yıpranma payı hakkından faydalanabilmek için ‘ispat zorunluluğu’ getirildi.

DİSK-AR’dan enflasyon raporu: “TÜİK’in şaibeli enflasyon verilerine göre bile yüksek seyrediyor!”

DİSK-AR’dan enflasyon raporu: “TÜİK’in şaibeli enflasyon verilerine göre bile yüksek seyrediyor!”

Trump’ın tarifeleri Alman otomotivini vurdu: Güven dibi gördü

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal araçlara getirdiği yüksek gümrük tarifeleri, Alman otomotiv sektöründe zaten zayıf olan iş ortamını daha da kötüleştirdi. Ifo’nun nisan verilerine göre, sektördeki güven eksi 30,7 puana gerilerken, geleceğe dair beklentiler de kötüleşti. Almanya ekonomisi ise art arda üçüncü yıl büyüyememe riskiyle karşı karşıya.

CHP’li Gülcan Kış’tan “döviz yakılmasına” tepki: Bu milletin alın teri, Erdoğan’ın ‘piyasa görüntüsü kurtarma’ uğruna heba ediliyor

CHP’li Gülcan Kış’tan “döviz yakılmasına” tepki: Bu milletin alın teri, Erdoğan’ın ‘piyasa görüntüsü kurtarma’ uğruna heba ediliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir