Boğaziçi Üniversitesi direnişi 5. yıla giriyor; geride kalan 4 yılda neler yaşandı?

“`html

Boğaziçi Üniversitesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın rektör atamasıyla başlayan protesto sürecinin 5. yılına adım atıyor. Öğrenciler, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İstanbul Milletvekili ve AKP’den Milletvekili aday adayı olan Melih Bulu‘nun atanmasını, 4 yıldır süren mücadeleleriyle protesto ediyor. Bu dört yıl boyunca, üniversite kapısına kelepçeler vuruldu, protesto eylemlerine katılan öğrenciler gözaltına alındı, eski rektör Prof. Dr. Üstün Ergüder ve mezunların okula girişi engellendi, akademisyenlerin dersleri iptal edildi.

Erdoğan, 2 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’yu rektör olarak atadı. Öğrenciler ve bazı akademisyenler, Bulu’yu “kayyum” rektör olarak nitelendirerek direnişlerini sürdürmeye başladı. Bulu’nun geçmişteki siyasi geçmişi, 2002 yılında AKP Sarıyer İlçe Başkanlığı’nı kurması ve 2015’te AKP İstanbul Milletvekili aday adayı olarak seçimlere katılmasıyla dikkat çekiyor.

Melih Bulu, sadece 7 ay görev yaptıktan sonra 15 Temmuz 2021’de tekrar Erdoğan’ın kararıyla görevden alındı. Yerine Prof. Dr. Mehmet Naci İnci rektör vekili olarak atandı. Böylece, “Paraşüt ile atama” eleştirileri, “kayyum rektör” ifadesinin yanına eklendi. İnci, 21 Ağustos 2021 tarihinde resmi olarak rektör olarak atandı. Ancak protestolar, hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin tepkileri bitmek bilmedi.

ANKA Haber Ajansı, direniş sürecinde yaşanan önemli olayları kronolojik olarak derledi. İşte öne çıkan gelişmeler:

Protestolar ve Müdahaleler

  • 2 Ocak 2021: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Melih Bulu’yu rektör olarak atadı.
  • 3 Ocak 2021: Öğrenciler, Bulu’yu kampüste protesto etmeye başladı.
  • 4 Ocak 2021: Öğrencilerin direnişi büyüyünce, polis müdahale etti ve biber gazı kullanarak üniversitenin giriş kapısına kelepçe vurdu.
  • 5 Ocak 2021: Gözaltına alınan öğrencilerin durumu kamuoyuna yansıdı.

Protestolarda İleri Düzey Eylemler

  • 5 Ocak 2021: Akademisyenler rektörlük binasına sırtlarını döndü.
  • 6 Ocak 2021: Melih Bulu, öğrencilerin tepkilerine yanıt verdi ama karşılığında yuhalamalara hedef oldu.
  • 8 Ocak 2021: Öğrenciler, demokratik bir seçim için temsili bir oylama gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı’nın Açıklamaları

  • 8 Ocak 2021: Erdoğan, yapılan sokağa çıkmaları terör eylemleriyle ilişkilendirdi.
  • 1 Şubat 2021: CHP ile muhalefeti hedef alarak öğrencileri terörist olarak nitelendirdi.

Dört yıl boyunca, Boğaziçi Üniversitesi’nde çeşitli akademik ve sosyal tartışmalar yaşandı. Öğrencilerin ve akademisyenlerin devam eden direnişlerinde güçlü dayanışma örnekleri sergilendi. Özellikle, Boğaziçi Üniversitesi’nin arazisi üzerinden yapılan tartışmalar ve Cumhurbaşkanı’nın rektör atama yetkisi gibi konular, gündemi meşgul etmeye devam ediyor. (ANKA)

 

Geleceğin Bilgisi: Kuantum Bilgisayarlar

___________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

“`

Related Posts

Fatih’te filmleri aratmayacak olay: Kağıt toplayıcısı çöpte servet buldu!

Fatih’te kuyumcu çalışanı, çöpleri dışarı atarken yaklaşık 200 bin dolar değerindeki pırlantaların bulunduğu poşeti fark etmeden çöpe attı. Poşeti alan kağıt toplayıcısı kısa sürede yakalandı, pırlantalar eksiksiz olarak kuyumcuya teslim edildi.

Bodrum’da kokain ele geçirildi; 1 tutuklama

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir eve düzenlenen narkotik operasyonunda 2 kilo 200 gram skunk ve 870 gram kokain ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Saray’daki görüşmenin ayrıntısı şimdi ortaya çıktı… Erdoğan ve Sırrı Süreyya Önder arasında ‘çocuk’ diyaloğu

Geçen hafta hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında, 10 Nisan’da Saray’da gerçekleşen görüşmede dikkat çeken bir diyalog yaşandığı öğrenildi. İddiaya göre Erdoğan, Önder’e “Bir çocuk az değil mi?” diye sorunca Önder, “Hapis yatmaktan daha fazla çocuk sahibi olmaya fırsat bulamadım” yanıtını verdi.

Gazze’de 65 binden fazla çocuk açlık nedeniyle ölüm riski altında: 40 gündür ekmeğe erişim yok

İsrail’in uyguladığı abluka nedeniyle Gazze’de 65 binden fazla çocuğun açlık kaynaklı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Gazze’deki hükümetin medya ofisi yaptığı açıklamada “Bölgede 40 gündür hiçbir fırın çalışamıyor, halkın temel gıdası olan ekmeğe erişimi tamamen kesilmiş durumda” ifadelerini kullandı.

İsrail basını, Trump yönetiminin Hamas ile ateşkes için Netanyahu’ya baskı yaptığını öne sürdü

Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesi, ABD yönetiminin İsrail yönetimine Gazze’de ateşkes için baskı yaptığını iddia etti. Gazete, ismini açıklamadığı bir kaynağa dayanarak, Başkan Trump’ın Mayıs ayında planlanan Orta Doğu ziyareti öncesinde Hamas’la ateşkes anlaşması sağlanması için diplomatik girişimlerin yoğunlaştığını belirtti.

Macron’dan Trump’ın Ukrayna’da ateşkes açıklamasına destek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ile Ukrayna arasında 30 günlük ‘koşulsuz’ ateşkes ilan edilmesini öneren ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarını desteklediğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir