BİYOSAD, Biyoteknoloji Vadisi’ni tanıttı

“`html

Biyoteknoloji Vadisi: Türkiye’nin Geleceği İçin Önemli Bir Adım

Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD), 4,5 milyar dolar yatırımla hayata geçirdiği Biyoteknoloji Vadisi’ni bir basın toplantısıyla tanıttı. Bu projeyle, Türkiye’nin biyoteknoloji alanında en gelişmiş 10 ülke arasında yer alması hedefleniyor.

Biyoteknoloji Vadisi Hakkında Bilgi

İstanbul Tuzla’da 2,7 milyon metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilmekte olan Biyoteknoloji Vadisi, biyoteknolojik üretim için tüm unsurları barındıracak şekilde tasarlandı. Proje, Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB), teknoloji geliştirme alanları, Ar-Ge merkezleri, test ve kalibrasyon laboratuvarları ile patent ofislerini içermektedir. Biyoteknoloji Vadisi’nde ayrıca, biyoteknoloji ile ilgili eğitim veren lise ve meslek yüksekokulu da yer alacak. Bu alanın, 20 bin nitelikli iş imkanı sunması beklenirken, yıllık 15 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeli öngörülmektedir.

Projenin Hedefleri ve Stratejileri

BİYOSAD ve Biyoteknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, projenin Türkiye’nin küresel biyoteknoloji ekosisteminde öncü rol üstlenmesini amaçladığını belirtti. Varlıbaş, “Biyoteknoloji Vadisi, özgün ve yerli teknolojilerin gelişimine katkıda bulunacak bir merkez olmayı hedefliyor. Ayrıca, endüstriyel büyümeyi destekleyen projelere ev sahipliği yapacak ve akademi-sanayi iş birliğini artırarak yenilikçi çözümler sunacak bir ortamı hazırlıyoruz” dedi.

Biyoteknoloji Stratejik Bir Alan

Dr. Ercan Varlıbaş, biyoteknolojinin savunma sanayi kadar stratejik bir yatırım alanı haline geldiğini ifade etti. Covid-19 pandemisi ile biyoteknolojinin küresel ölçekte ne denli önemli olduğunun görüldüğünü vurgulayan Varlıbaş, “Bu pandeminin aşı ve tedavi süreçlerinde biyoteknolojinin kritik rol oynadığını gözlemledik” diye ekledi.

Biyoteknolojik Üretim ve İstihdam

Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin, biyoteknolojik üretim alanında 160 firmaya ev sahipliği yapacağını belirten Varlıbaş, “Bu yapının sağladığı katma değerli ürünler, Türkiye’nin ihracat birim değerini artırarak ekonomik büyümeye katkı sağlayacak” dedi.

İstihdam ve Eğitim Alanında Beklentiler

Biyoteknoloji Vadisi’nin, nitelikli iş gücünü artıracak projelere ev sahipliği yapacağını ifade eden Varlıbaş, “Ülkemizdeki nitelikli personelin korunması ve yurtdışındaki uzmanların Türkiye’ye kazandırılması hedeflenmektedir. Eğitim süreçleri ile akademisyenlerin ve öğrencilerin sektörel bilgi ve beceriler kazanmasını sağlayacağız” dedi.

Girişimcilere Destek Mekanizmaları

Biyoteknoloji Vadisi’nin, büyük sanayi kuruluşları ile start-up’ları bir araya getireceğini anlatan Varlıbaş, bu iş birliklerinin yeni çözümleri ortaya çıkarmalarına olanak tanıyacağını belirtti. Start-up’lara sağlanacak destek mekanizmaları ile yerli girişimlerin uluslararası pazarlanmasını kolaylaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Sürdürülebilirlik Hedefleri

Biyoteknoloji Vadisi, çevresel ve sosyal sorumlulukları ön planda tutarak, sürdürülebilir bir sanayi gelişimi hedefliyor. Yenilenebilir enerji kullanımıyla sürdürülebilir projelere yönelik adımlar atılacak. Ayrıca, inovasyon odaklı çözümler geliştirerek topluma katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diye ekledi.

Uluslararası İş Birlikleri

Dr. Varlıbaş, Biyoteknoloji Vadisi’nin uluslararası iş birliklerine büyük önem verdiğini ve global düzeyde tanınırlık elde etmek için Güney Kore’de bir iş birliği anlaşması imzaladıklarını açıkladı. Ayrıca, Haziran ayında Boston’da düzenlenecek Bio International Convention Fuarı’na katılacaklarını, burada global yatırımcılarla bağlantı kurmayı amaçladıklarını vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

“`

Bu metin, özgün olarak yeniden yazılmış olup SEO kurallarına uygun, okuyucu dostu bir dil kullanılmıştır. Anahtar kelimeler dengeli bir şekilde metne serpiştirilmiştir.

Related Posts

Beyinde yeni çağ! Savaş alanında zihin okuma

Fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi (fNIRS) teknolojisine dayanan bu sistem, sahadaki bilişsel performansı izleyerek görev güvenliğini ve operasyonel başarıyı artırmayı hedefliyor. Sistem, beynin alın bölgesine yerleştirilen optik sensörler …

Adobe’dan iPhone’a özel kamera uygulaması: Project Indigo

Adobe, iPhone kullanıcılarına yepyeni bir fotoğraf deneyimi sunmak için “Project Indigo” adlı uygulamasını tanıttı. Üstelik bu uygulamanın arkasında, Google’ın Pixel telefonlarındaki etkileyici kamera teknolojisine katkıda bulunan ünlü isim Marc Levoy var.

Netflix, Fransa’da canlı TV kanallarını da gösterecek

Dünya çapında popüler dijital platform Netflix, Fransa’da bir medya zinciriyle anlaşma yaparak canlı TV kanallarını da göstermeye başlayacak.

Kullanıcılar şikayetçi: Instagram hesabınız her an kapatılabilir

Yapay zekâ temelli otomatik moderasyon sistemlerinden kaynaklanan hatalar sebebiyle her an Instagram hesabınız kapatılabilir.

Paraşütle şehirlerarası yolculuk yaptı: Kahramanmaraş’tan Şanlıurfa’ya 7 saat uçtu

Kahramanmaraşlı yamaç paraşütü sporcusu Yılmaz Cansarı, gerçekleştirdiği uzun mesafe uçuşla dikkatleri üzerine çekti. Türkiye genelinde branşında ilk 20 sporcu arasında yer alan Cansarı, 7 saat boyunca gökyüzünde kalarak tam 230 kilometrelik mesafeyi kat etti.

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.