ABD Dışişleri Bakanı’ndan dikkat çeken açıklama: “Trump, NATO’da kalmaktan yana”

Rubio, ülkesinin NATO’ya bağlılığını vurgulayarak, Avrupalı müttefiklerin savunma harcamalarını gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYİH) yüzde 5’ine çıkarmayı taahhüt etmelerini beklediğini söyledi.

İlk kez NATO toplantısına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rubio, “ABD, NATO’da her zamankinden daha aktif. Küresel medyada ve ABD’deki bazı yerel medyada NATO hakkında gördüğüm bu histeri ve abartıların bir kısmı yersiz. ABD Başkanı (Donald) Trump, NATO’yu desteklediğini açıkça belirtti. NATO’da kalacağız.” dedi.

Rubio, ABD’nin NATO’nun daha güçlü olmasını istediğini vurgulayarak, “NATO’nun daha canlı olmasını istiyoruz. NATO’nun daha güçlü ve canlı olmasının tek yolu, bu önemli ittifakı oluşturan ortaklarımızın, ulus devletlerin daha fazla yeteneğe sahip olmasıdır.” diye konuştu.

NATO’nun gelişmiş ekonomilerden, zengin ülkelerden oluşan bir topluluk olduğunu belirten Rubio, “Sizi temin ederim ki (bizim de) iç ihtiyaçlarımız var ancak dünyada oynadığımız rol nedeniyle savunmaya öncelik verdik. Ortaklarımızın da aynısını yapmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rubio, şunları sözlerine ekledi:

“Onlarca yıl boyunca geniş sosyal güvenlik ağları kurduktan sonra, belki de bundan vazgeçmek ve ulusal güvenliğe daha fazla yatırım yapmak istemeyen iç politikaların olduğunu anlıyorum. Avrupa’nın kalbinde sert gücün caydırıcı olarak hala gerekli olduğunu hatırlatan tam ölçekli bir kara savaşı var. Bu nedenle, her bir üyenin harcamalarını GSYİH’nin yüzde 5’ine ulaştırmayı taahhüt edip yerine getirmesi için gerçekçi bir yolda olduğumuzu anlayarak buradan ayrılmak istiyorum.”

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, yüzde 5’lik hedefin ABD’yi de kapsadığını dile getirdi.

‘TRUMP NATO’YA KARŞI DEĞİL’

Rubio, “(Trump) NATO’ya karşı değil. NATO’nun, anlaşmanın her bir üye devlete yüklediği yükümlülükleri yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu yeteneklere sahip olmamasına karşı.” dedi.

“Kimse bir veya iki yıl içinde bunu başarabilmemizi beklemiyor ancak yol gerçekçi olmalı.” değerlendirmesini yapan Rubio, şunları kaydetti:

“Bu yüzden bugün burada yapacağımız görüşmelerde bu konuya değinme şansımın olacağını umuyorum. Elbette İttifak için harika ortaklar haline gelen Asya-Pasifik ortaklarımızın da bize katılmasından mutluluk duyuyoruz. Asya-Pasifik’te hem seyrüsefer özgürlüğüne hem de toprak bütünlüğüne yönelik artan tehditler görüyoruz. Bu yüzden onlarla da etkileşim kurmayı dört gözle bekliyoruz.”

Related Posts

Cannes Film Festivali de etkilendi: Fransa’nın güneyinde büyük çaplı elektrik kesintisi!

Cannes Film Festivali de etkilendi: Fransa’nın güneyinde büyük çaplı elektrik kesintisi!

Son dakika… İmamoğlu, İBB yöneticileri ve çalışanlarına seslendi, iktidara tepki gösterdi

Son dakika haberi… İBB’ye yönelik peş peşe düzenlenen operasyonların ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İBB yöneticileri ve çalışanlarına seslenen Ekrem İmamoğlu, “Sizler; ülke tarihinde görülmemiş en vahşi baskılara, saldırılara, düşman hukukuna ve hiçbir dayanağı olmayan gözaltı ve tutuklamalara şahit oluyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan: 2026-2035 dönemini Aile ve Nüfus 10 Yılı ilan ediyoruz

Erdoğan: 2026-2035 dönemini Aile ve Nüfus 10 Yılı ilan ediyoruz

Ahmet Özer 7 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıkıyor: 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemi…

Tutuklanıp, yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer 205 gün sonra Silivri’de hakim karşısına çıkacak. Özer’in “silahlı terör örgütü üye olmak” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

Neden bu zulüm

Boğaziçi Üniversitesi’nde Nureddin Yıldız’ı protesto eden Mina Pelit hapse atıldı Pelit’in stajını yaptığı kreşteki öğrenciler, davaya bakan hâkimin tatilini bekliyor.

ABD’de iki İsrailli diplomat öldürüldü

Gazze’deki soykırım dünyadaki İsrail karşıtlığını yükseltirken ABD’nin başkenti Washington DC’de iki İsrailli diplomat silahlı saldırıda öldürüldü.30 yaşındaki ABD vatandaşı Elias Rodriguez, Yahudi Müzesi’nde İsrail elçilik çalışanları Yaron Lischinsky ve Sarah Lynn Milgrim’i vurup polise teslim oldu. Rodriguez bu sırada “Özgür Filistin” diye bağırdı. Saldırının ardından İsrail, dünyadaki elçiliklerinde güvenlik seviyesini yükseltti.