Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredileri İçin Yapılandırma Kararı Aldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Merkez Bankası tarafından belirlenen %3.11 faiz oranıyla bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin 48 ay vadeyle yapılandırılacağına dair tavsiye niteliğinde bir karar aldı.
10 Temmuz 2025 ve öncesini kapsayan bu yapılandırma süreci için başvurular başladı ve 3 aylık bir süre verildi. Ancak bazı bankalar bu karara henüz aksiyon almadı, çünkü karar sadece tavsiye niteliğinde.
Kredi Kartı ve Kredi Borcu Olanlar Yapılandırma İçin Bekliyor
Bazı bankalara borcu olan kişiler, borçlarının yapılandırılması için sabırsızlanıyor. Ancak mobil veya internet bankacılığında yapılandırma sekmelerinin olmaması nedeniyle, borçlu müşteriler çağrı merkezlerine başvurarak bilgi almaya çalışıyor.
Sunulan Faiz Oranları Farklılık Gösterebiliyor
Bazı bankalar, yüzde 3.11 faiz oranı yerine daha yüksek faizlerle borç kapama kredisi adı altında kredi kullandırabiliyor. Bu durum borçluların maliyetlerini artırabilir. Yüzde 4’ün üzerinde faizler uygulayan bankalar, BDDK’nın tavsiyesini resmi olarak uygulama zorunluluğunda değil.
Tüm Borçlar Yapılandırma Kapsamına Alınacak mı?
Artık kredi kartı yapılandırmasında sadece asgari tutarları ödenmeyen değil, dönem borçlarının kısmen veya tamamen ödenmemesi durumları da yapılandırmaya dahil edilebilecek. İhtiyaç kredilerinde ise, gecikme süresi “30 günü aşan” yerine “her türlü gecikmiş ödeme” olarak güncellendi. Yapılandırma kapsamı değerlendirilirken, artık yapılandırma tarihindeki borç bakiyesi esas alınacak ve gecikme olmasa bile, karar tarihinden önce yeniden yapılandırılan krediler tekrar yapılandırılabilecek.