Çin’den düşük enflasyon hamlesi: Sert fiyat düşüşleri denetleniyor!

Çin’de Hükümet, Deflasyonla Mücadele İçin Düzenlemeleri Sıkılaştırıyor

Çin’de devam eden deflasyon baskılarına karşı hükümet, Çinli şirketlerin fiyat indirim yarışını durdurmak amacıyla düzenlemeleri sıkılaştırma kararı aldı.

Deflasyon ve Ekonomiye Etkileri

Deflasyon, yani fiyatların belirli bir dönemde sürekli düşmesi, Çin ekonomisinin önemli sorunlarından biri haline geldi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre tüketici fiyatları 27 aydır neredeyse sabit seyrediyor. Üretici fiyatları ise 32 aydır düşüşte. Bu durum üzerine Çin hükümeti, resmi enflasyon hedefini 2025 yılı için yüzde 2’ye düşürdü.

Düzenlemeler ve Denetimler Sıkıyor

Çin Merkez Mali ve Ekonomi İşleri Komisyonu, Xinhua haber ajansına yaptığı açıklamada, “Düzensiz şekilde düşük fiyat rekabetine giren firmaların kanun ve düzenlemelere göre denetlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ise artan deflasyon endişeleri nedeniyle yerli firmaların agresif fiyat indirimlerine yönelik denetimlerin sıkılaştırılacağını duyurdu.

Deflasyonun Sosyal ve Ekonomik Yansımaları

Deflasyonun etkileri çalışan maaşlarında kesintilere ve emlak fiyatlarında büyük düşüşlere yol açtı. Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Qiushi, sanayide aşırı kapasitenin uzun vadeli büyümeyi tehdit ettiğini belirterek, fiyat savaşları ve adil olmayan rekabeti tetikleyen uygulamalara karşı sert önlemler çağrısında bulundu.

Sektörlerde Aşırı Rekabet

Makalede, şirketlerin ve yerel yönetimlerin sınırlı talep ortamında pazar payı kazanmak için aşırı yatırımlar yaptığı, bunun sürdürülebilir gelir artışı sağlamadığı vurgulandı. Bazı firmaların maliyet düşürmek için kaliteyi düşürdüğü, inovasyonu engellediği ve tüketici çıkarlarını zedelediği belirtildi. Fotovoltaik, lityum pil, elektrikli araç ve e-ticaret sektörleri bu yoğun rekabetin öne çıktığı alanlar arasında yer aldı.

Enflasyonun Düşük Seyirmesi Nedenleri

Dünya genelinde enflasyonla mücadele edilirken Çin’de enflasyonun düşük seyretmesinin nedenleri arasında aşırı kapasite ve ticaret savaşları öne çıkıyor. Çinli üreticilerin stok fazlasını eritmek için fiyatları düşürmesi, şirketler arasında fiyat kırma yarışına sebep oldu ve tüketici alışkanlıklarını etkiledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikaları nedeniyle ABD’ye satışların azalması ve iç talebin zayıf kalması fiyatların düşmesine yol açtı.

Deflasyonun Geleceği ve Ekonomiye Etkisi

Analistler, değişen tüketici alışkanlıklarının indirimleri artırarak deflasyonun kalıcı hale gelmesine sebep olabileceğini ve 19 trilyon dolarlık Çin ekonomisinin istikrara kavuşmasının zorlaşacağını ifade ediyor.

Related Posts

ABD’li dev bankalardan Türkiye tavsiyesi

CHP Kurultayının iptali davasının 8 Eylül’e ertelenmesinin ardından Wall Street bankaları müşterilerine Türk tahvili ve lira alma tavsiyesi verdi.

Yerli ve milli yapay zekâ için girişimler destekleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli ve özgün yeni yapay zeka modellerinin doğmasını sağlayacak girişimleri, somut adımlarla desteklemeyi sürdüreceklerini söyledi.

Türk mobilya devi satılıyor! Belirlenen rakam dudak uçuklattı

İstiklal Mobilya için muhammen bedel 12,5 milyar TL olarak belirlendi. İhale tarihi ise 30 Eylül 2025 oldu. MUHAMMEN BEDEL 12,5 MİLYAR TL OLARAK AÇIKLANDI Türkiye genelinde faaliyet gösteren dev mobilya firması İstikbal Mobilya, açık artırma yoluyla …

Son dakika: Baykar İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i resmen satın aldı

Baykar’ın, 140 yıllık İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın alma süreci tamamlandı

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar

SGK uzmanı Karakaş: Memur ve memur emeklisi enflasyon rakamları kadar güncelleme alamayacaklar