Yapay Zeka Nedir ? İnsana Üstün Gelir mi?

Yapay Zeka ve İnsan İletişimi

Yapay zeka, günümüzün popüler konularından biri haline geldi. Ancak, insan iletişiminin yerini tam olarak dolduramayacağı düşünülüyor.

Uzmanlara göre, yapay zeka günlük yaşamda yaygın olarak kullanılıyor ancak duygusal faktörler genellikle göz ardı ediliyor. Her evde kullanılan yapay zeka uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı vurgulanıyor ancak etik sınırların korunması gerektiği belirtiliyor. Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın insanların özel alanlarına müdahale etmemesi gerektiğini ve duygusal unsurları ihmal ettiğini savunuyor. Ayrıca yapay zeka kullanımının sosyal izolasyon ve yalnızlık gibi olumsuz duyguları artırabileceğini, yaratıcılığı azaltabileceğini ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini ifade ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın günlük yaşamdaki yaygınlığı ve psikolojik etkileri hakkında bilgi verdi.

Yapay zeka Günlük Hayatta

Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın artık hayatımızın bir parçası olduğunu ve yaygın bir şekilde kullanıldığını vurguluyor. Cep telefonlarından navigasyon sistemlerine, akıllı ev uygulamalarından dil çeviri programlarına kadar birçok ürün ve hizmetin yapay zeka içerdiğini belirtiyor.

Yapay Zeka ve Etik Değerler

Demir, yapay zekanın kontrollü bir şekilde kullanılması halinde insanlar için faydalı olabileceğini ancak etik kurallara uyulması gerektiğini söylüyor. Yapay zekanın insanların özel alanlarına müdahale etmemesi ve doğal zekayı kontrol altında tutmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Etik kurallara uyulmadığı takdirde, yapay zekanın olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor.

Yapay Zeka ve Psikoloji

Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, yapay zekanın duygusal faktörleri genellikle göz ardı ettiğini ve insan iletişiminde zorluklar doğurabileceğini belirtiyor. Duygusal faktörlerin önemine değinen Demir, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla beraber olumsuz duyguların artabileceğini ifade ediyor.

Sosyal etkileşimin ve doğal iletişimin insanlar için önemli olduğunu vurgulayan Demir, yapay zeka kullanımının artmasıyla bu deneyimlerin azaldığını belirtiyor. Bu durumun kişilerde değersizlik, yalnızlık ve sosyal izolasyon gibi duyguları artırabileceğini söylüyor. Ayrıca yapay zekanın aşırı kullanımının dikkat eksikliği ve bağımlılık gibi psikolojik problemlere sebep olabileceğine dikkat çekiyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Sınav Öncesi Beslenme Nasıl Olmalı?

Sınav öncesi beslenme hakkında bilgi veren Uzm. Diyetisyen Esra Öztürk, sınav öncesi alınacak gıdaların sınav başarısına etkisini anlattı.  

DEM Partili Sevilay Çelenk’ten randevu krizine ilişkin soru önergesi: Yurttaşlar özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor

DEM Partili Sevilay Çelenk’ten randevu krizine ilişkin soru önergesi: Yurttaşlar özel hastanelere yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor

Kadınlardan ‘normal doğum’ kampanyasına tepki: Kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz

Kadınlardan ‘normal doğum’ kampanyasına tepki: Kaç çocuk doğuracağımıza biz karar veririz

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor