Dünyanın en pahalı ekonomi deneyinin 2 yıllık faturası ortaya çıktı

Merkez Bankası 2024 Yılında 700 Milyar 354 Milyon TL Zarar Etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı mali tablolarını kamuoyuyla paylaştı. Merkez Bankası, 93’üncü Hesap Dönemi’nde toplam 700 milyar 354 milyon TL zarar ettiğini duyurdu.

Mali veriler, ekonomi yönetimindeki Mehmet Şimşek’in politikalarının zorluklarına işaret ediyor.

ZARARIN DEVAMI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 mali bilançosunu açıkladı. Banka, yine yüksek bir zarar açıkladı. 2021 ve 2022’de sırasıyla 57,5 milyar TL ve 72 milyar TL net kâr elde eden TCMB, 2023’te 818,2 milyar TL zarar açıklamıştı. 2024 yılında ise zarar azalmış olsa da Merkez Bankası üst üste ikinci kez zarar açıkladı.

TCMB’nin bilançosunda dikkat çeken bir diğer nokta ise aktif büyüme oldu. 2023 sonunda 6,92 trilyon TL olan aktifler, 2024 sonunda 8,59 trilyon TL’ye yükseldi. Banka ayrıca reeskont kredileriyle reel sektöre destek verdi. 2024 yılında toplam 526,7 milyar TL tutarında reeskont kredisi sağlandı. Bu durum, para politikasının faizden ibaret olmadığını ve ekonomik faaliyeti kredi desteğiyle desteklemeye çalıştığını gösteriyor.

ŞİMŞEK’İN POLİTİKASI

Mehmet Şimşek, 2023’te Hazine ve Maliye Bakanlığı’na geri dönüş yaparak rasyonel politikaların önemine vurgu yaptı. Enflasyonla mücadeleyi önceleyen ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığına odaklanan bu program, piyasada güven oluşturmayı amaçlıyor. “Nas ekonomisi” olarak bilinen ve faiz karşıtı politikaları destekleyen bu program, önceki dönemden farklı bir yaklaşım sergiliyor.

NAS EKONOMİSİ

“Nas ekonomisi” terimi, faiz karşıtı ekonomik politikaları tanımlamak için kullanılır. Bu yaklaşımda, faiz indirimleri enflasyona rağmen devam ettirilmiş, para arzı genişletilmiş ve düşük faizle büyüme hedeflenmiştir. Ancak bu model, TL’nin hızlı değer kaybı, yüksek enflasyon ve döviz rezervlerinde erime gibi ciddi sonuçlar doğurmuştur.

TCMB OLAĞAN KURULU 30 NİSAN’DA

TCMB’nin 2024 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde yapılacak. Toplantıda bilanço ve kâr-zarar hesabı görüşülüp onaya sunulacak. Ayrıca, görev süresi sona eren Banka Meclisi’nin iki ve Denetleme Kurulu’nun üç üyesi için seçim yapılacaktır.

Related Posts

İBB’den çocuklara müjde! Harekete geçildi, ücretsiz olacak

Metro İstanbul, Yuvamız İstanbul, Spor İstanbul, İSPARK, Tech İstanbul gibi iştiraklerin yanı sıra İBB’nin farklı birimleri tarafından yürütülen çok sayıda yaz programıyla 2025 yazı boyunca binlerce çocuğa eğitim, eğlence ve gelişim olanağı …

Doların tahtı sallanıyor! Doların zayıfladığına dair en büyük işaret bugün geldi

Mısır ve Çin, dolar bağımlılığını azaltmak ve ekonomik ilişkileri derinleştirmek amacıyla yerel para birimleriyle üç önemli anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar kapsamında iki ülke arasındaki ticarette yuan ve Mısır lirası kullanımının artırılması hedefleniyor. Uzmanlar, bu adımın küresel finans sisteminde alternatif para birimlerine yönelişin işareti olduğunu belirtirken doların da tahtının sallandığına dikkat çekiyor.

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Türk Telekom’un imtiyaz sözleşmesi 25 yıl uzatılıyor

Sanayi verisi iyi gelince Şimşek uçtu: İkinci çeyrekte güçlü bir büyüme bekliyoruz

Mayıs ayı sanayi üretimi verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından yayımlandı. Açıkalanan veriler sanayi üretiminin yıllık yüzde 4,9 arttığının gösterdi. Mayıs ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre %3,1 oranında arttı. Nisan ayında …

Horoz karası üzümünde kara yıl

Musabeyli ilçesine bağlı Kayapınar Köyü Muhtarı Ramazan Ercan, her yıl yaklaşık 5 bin ton olan horoz karası üzümü rekoltesinin bu yıl bin tona kadar düşmesinin beklendiğini belirtti. Muhtar Ercan, “Gerek don, gerekse aşırı sıcaklık ve kuraklık …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.